Kliški glazbeni umjetnici

“Koncert kliških glazbenih umjetnika” u župnoj crkvi mog rodnog grada (povijesnog – status koji je na putu) bio je nešto o čemu smo već duže pričali. Program je složen spontano, što je uobičajeno kad su u pitanju profesionalci. Plakati su bili na vrijeme zalijepljeni, a reklamirali smo se i preko weba i fejsa. Na početku koncerta, zvuk Mirkovih orgulja preplavio je crkvu, a u kombinaciji sa Špirovim glasom obilježio je prvi dio koncerta. Posebno me radovalo odsvirati sa Špirom dosad nepoznatu Ave Mariu fra Bernardina Sokola iz posthumno izdane zbirke. Brankica je otpjevala još jednu Ave Mariu, poznatu Mascagnijevu, jer je ovaj koncert ipak bio dio proslave nadolazećeg blagdana Velike Gospe. Prezentirao sam i nekoliko klavirskih kompozicija našeg mladog skladatelja Filipa Zlatara. Na kraju je publika zajedno s izvođačima zapjevala himnu “Zdravo djevo” i zaključili smo da ovo treba ponoviti.

Promocija CD-a “Klarin film”

Iako sam ga počeo raditi kao glazbu za jedan film, tokom proteklih godina oblikovao se u CD instrumentalne glazbe s popratnim tekstom koji se nalazi u CD knjižici. U središtu događanja je život djevojčice s posebnim potrebama. Splitska promocija održana je u subotu na dvije lokacije – Francuski institut i Caffe bar Teatar. Na promociji su sudjelovali moji rođaci Blaž i Tomas, prijatelji Jasminka, Ivo i Linda, a u večernjem dijelu grupa Poludi. Osim svirke, promoviran je i spot za pjesmu Rat, kojeg možete vidjeti na linku:

CD je dostupan u trgovinama Croatia records-a, a uskoro će biti i na internetskim servisima (Deezer, YouTube…).

Centar za kulturu Novi Zagreb

Kad sam prijatelju Kreši rekao da više ne radim u školi, predložio mi je da se javim gđi. Feridi u CZK Novi Zagreb i ponudim koncert na klaviru. Ona mi je strpljivo objasnila kako centar već pola stoljeća održava kulturnu ponudu u ovom dijelu Zagreba te kako da se prijavim za nastup. Uskoro sam se pojavio s programom u kojem osim Shumannovog karnevala izvodim i obrade elektronskih skladbi poznatih DJ-eva te vlastitu Tokatu. Koncert je prošao na zadovoljstvo prisutnih te sam već istu večer dobio ponudu za koncert na istom mjestu dogodine!

CZK Novi Zagreb

Kutak za buduće glazbenike (1.dio)

Evo jedna objava što je ranije izašla na jednom portalu, ovaj put u originalnoj verziji:

Koliko vas je željelo svirati neki instrument? Moj je klavir bio u tatinom studiju i on mi je pokazivao note kad sam krenuo u školu, ali moje vježbanje bi trajalo najviše 15 minuta. Više me zanimala produkcija-klavijatura na kojoj bih stavio zvuk bubnja ili orgulja pa svirao po sluhu pjesme koje sam slušao na probama  tatine grupe i na radiju. S devet godina mama me odvela kod profesorice Jadranke na privatne satove klavira. Nakon dvije godine upisao sam glazbenu školu-klavir.

Moj savjet za klavirske početnike-pjevajte melodiju i onda je počnite tražiti na klavijaturi, istovremeno pjevajući. Istovremeno je važno, jer većina prestane pjevati dok traži odgovarajuće tipke! Za početak nije potreban akustični klavir-dovoljna je školska klavijatura (Casio), a oni koji je nemaju mogu instalirati klavijaturu na svoj mobitel, koja može poslužiti u početku. U sviranju se koristite svim prstima.

Planiranje-ovaj tjedan si postavite za cilj jednu ili dvije pjesme. Slušajte snimku, ako niste sigurni u melodiju i tekst, a onda idući dan počnite s učenjem. Svaki dan posvetite sviranju barem 10 do 15 minuta i nastojte to raditi redovito.

Kada usvojite dovoljan broj pjesama, a nije vam dosadilo, prelazimo na drugi dio-učenje tehnike.

 

Do tada, javite u komentarima ispod (ako ste prijavljeni na facebook profilu) kako vam ide!

Koncert zaboravljenih melodija

Da li pisati predgovore koncertima ili je bolje kada se oni dogode? Ovog puta radi se o promjeni datuma pa ću ipak pisati. Novi datum je 16. svibanj (ponedjeljak) i ovo mi je prvi solistički koncert u splitskom HNK nakon 2005. g. kad sam nastupio za Glazbenu mladež kao Koelnski brucoš… Zašto zaboravljene? Prvo, izvodim uglavnom skladbe koje do sad nisam svirao ni na kojem koncertu, a one su rijetko svirane i od drugih pijanista. Neke od njih su bile izraz originalnosti vremena kad su nastale. John Field je inspirirao Liszta i Chopina, svirajući sam za klavirom, što je u to vrijeme bilo neuobičajeno na koncertima. Granadosa smatraju salonskim skladateljem, ali harmonijsko bogatstvo ne ukazuje na to. Ako sam vas bar malo zainteresirao, dođite pa sami procijenite…

Split,14122011 - Opera Sismis u HNK Split. Snimio: Matko Biljak
Foto: Matko Biljak

Predstavljanje knjige i CD-a “Skladbe za klavir” u Kaštelima

U kišni četvrtak skupila se ekipa na čelu s Hrvatinom, Mladenom, mojim roditeljima, Mirkom, Izabelom… Prepali smo se da će nas bit više nego publike, ali onda su počeli dolazit.

Red svirke, govora, čestitanja… Trajalo je oko sat vremena, a HRT je napravio reportažu na vijestima iz kulture. Ovo je bila sedma promocija otkad smo počeli u solinskom Teatrinu u listopadu prošle godine.

Je li umjetnost isplativa? U današnje vrijeme je to posebno teško odrediti jer je internet omogućio lako umnožavanje umjetničkih djela. Djelo je zaokruženo i pritom sadržava različite elemente. Zbog svoje kompleksnosti, zahtjeva rad na sebi da bi bilo cjelovito i moglo se nazvati umjetničkim djelom. Radost kad se nešto dovrši opravdava uloženi trud i ne mora nužno zarada biti ta koja govori je li nešto isplativo…